pirmdiena, 2013. gada 7. oktobris

Tautas receptes pret saaukstēšanos

Foto: med- instrukcia.ru
Ārstēt saaukstēšanos ar tautas receptēm ir ļoti efektīvi un ērti. Vienkāršas receptes, pieejamie produkti, vismaz lielāka daļa atradīsies katram ledusskapī. Tautas receptes pret saaukstēšanos sastāv no- zāļu tējām, ogu novārījumiem, ierīvēšanām, inhalācijas ar ēteriskām eļļām utt. Lietojot zālēs, rezultāts varbūt būs daudz ātrāks, bet kā jau paši ārsti saka- vienu ārstējam, bet citu bendējam. No zālēm organismam kaitējums var būt lielāks nekā labums. Arī maksā zālēs diezgan padārgi. Parasti organismam vajag pavisam nedaudz palīdzēt, lai tas tiktu galā ar infekciju. Tad ari nāk palīgā tautas receptes. Ārstnieciskie augi tika izmantoti jau no seniem laikiem. Agrāk sievietes vāca zālītes, kaltēja tos un ziemā ar tiem ārstējās.
Saaukstēšanās iekļauj sevī veselu virkni ar slimībām, kuras radās apsaldēšanās rezultātā. Saaukstēšanās gadījumā parādās šādi simptomi- vājums visā organismā, iesnas, augsta temperatūra, klepus, drudzis, galvas sāpes, var sāpēt un asarot acis utt. Senos laikos zāles nebija un cilvēki ārstējas ar dabas veltēm, vēl daudzas mūsu vecmāmiņas neatdzina zāles lietošanu un turpināja ārstēties ar tautas receptēm. Šajā rakstā mēs izskatīsim dažas tautas receptes pret saaukstēšanos. Izskatiet un izvēlaties sev vairāk atbilstošāku.

Foto: ja-zdorov.ru

Tautas receptes pret saaukstēšanos un to ierobežojumi.

Pirms jūs izšķirsieties par labu tautas receptēm, vajadzētu kārtīgi izanalizēt visus plusus un mīnusus. Pirmkārt, tautas receptes pret saaukstēšanos palīdz tad, kad vīrus nav pārāk liels un ir tikai stadijas sākumā, tad, kad augsta temperatūra neturas vairākas dienas un slimnieks netiek apdraudēts. Ja augsta temperatūra turas vairākas dienas un slimnieka stāvoklis pasliktinās, noteikti jāgriežas pie ārsta. Pašārstēšana bez zāļu palīdzības šajā gadījumā nelīdzēs. Ja esiet tomēr izvēlējušies ārstēties ar mājas līdzekļiem, tad noteikti vispirms pakonsultējaties ar savu ģimenes ārstu. Jo daudziem tautas līdzekļiem pret saaukstēšanos var būt pret iedarbība. Piemēram, maziem bērniem inhalācijas ar ēteriskām eļļām vai ķiploku var izraisīt nopietnas alerģiskas reakcijas un elpas trūkumu. Kāju karsēšana kategoriski ir aizliegta grūtniecēm. Līdzekļi ar ķiplokiem, sarkaniem pipariem un citronu nav ieteicami lietot cilvēkiem, kuriem ir problēmas ar kuņģi. Aveņu novārījumus nav ieteicams lietot cilvēkiem, kuri slimo ar sirds slimībām vai hipertoniju. Ja nekādu ierobežojumu nav, tad tautas receptes pret saaukstēšanos, būs lielisks līdzeklis cīņā ar saaukstēšanos, vieglo vīrusu un to simptomiem-kakla sāpēm, klepu un iesnām.

Foto: myway.kiev.ua

Ieteikumi kā gripas laikā nesaslimt!
1.    Lai izvairītos no saaukstēšanās, izvairieties no aukstuma, mitruma un caurvējiem. Ģērbties atbilstoši gada laikam.
2.    Rūdīšana- ļoti svarīga profilaktiskā metode, lai nesaaukstēties.
3.    Ļoti bieži mazgājiet rokas, īpaši pēc sarokošanās ar kādu. Būtu labi, ja jūs nēsātu līdzi antibakteriālo līdzekli roku kopšanai vai antibakteriālās mitrās salvetes.
4.    Gripas epidēmijas laikā jācenšas mazāk uzturēties sabiedriskās vietās (lielveikali, sabiedriskie transporti utt.), kur cirkulē vīruss. Īpaši neņemiet mazus bērnus līdzi uz tādam vietām, jo maziem bērniem imūnsistēma ir vājāka nekā pieaugušam cilvēkam. Vairāk uzturaties svaigā gaisā. Inficēties ar gripu svaigā gaisā praktiski nav iespējams!
5.    Bieži vediniet telpas, kurās atrodaties.
6.    Dezinficējiet telpas ar etiķi. Ielejiet katliņā 0.5 litrus galda etiķa un uzlieciet uz uguns. Kad etiķis uzvārīsies, nogrieziet uguni uz vismazāko un ļaujiet etiķim iztvaikoties apmēram 20 minūtes. Epidēmijas laikā šādu procedūru jāveic 3-4 reizes nedēļā.
7.    Ar saaukstēšanu būs vieglāk tikt galā, ja organismu laicīgi sagatavo, lietojot imūnas sistēmas nostiprinošus līdzekļus. Piemēram, lietojot ehināciju, C vitamīnu.
8.    Kārtīgi gulēt, vairāk dzert šķidruma, biežāk pastaigāties, pareizais uzturs, mazāk stresa.

Foto: kamyshin.ru
Vispopulārākas tautas receptes pret saaukstēšanos

Sīpolu novārījums
Lai pagatavotu šādu novārījumu, jums vajadzētu smalki sagriezt nelielu sīpola galviņu, ielieciet krūzē, pārlejiet tai pāri vārošu ūdeni, apsedziet ar dvieli un ļaujiet tai ievilkties 5 minūtes. Pēc tam ātri to uzlējumu izdzeriet. Dzēriens nav garšīgs, bet ļoti efektīvs.

Karstais alus dzēriens
Pie pirmās saaukstēšanas pazīmēm, pieaugušiem cilvēkiem lieliski palīdzēs ātri tikt galā karstais alus dzēriens. Lai to pagatavotu, jums vajadzētu paņemt 2 olas dzeltenumus un kārtīgi sakult ar 2 ēdamkarotēm cukura līdz biezām putām. Pēc tam paņemiet 0.5 litri gaišā alus, uzsildiet līdz 40-50grādiem, kuram klāt pievienojiet pus tējkaroti kanēļa, pierīvējiet nedaudz citrona miziņas (sarīvētu uz vissmalkākas rīves) un 2-3 krustnagliņas. Olu dzeltenumu masu ielieciet katliņā un maisot, pievienojiet sagatavoto silto alu. Turpinot maisīt, jāsilda uz mazā uguns 3-5 minūtes. Pēc tam, šo dzērienu atdzesējiet. Uz nakti jāizdzer vienu glāzi ar šo karsto dzērienu. Uzvelciet vilnas zeķes, sasedzieties ar vairākām segām un kārtīgi izsvīstiet, ik pēc laika pamainot mitrās drēbēs. Ļoti labs līdzeklis pret saaukstēšanos.


Foto: doctor.kz

Ļoti labs pret saaukstēšanos līdzeklis pieaugušajiem
Lai pagatavotu šādu uzlējumu, vajadzētu paņemt krūzi apmēram, lai tā būtu 300 gr. Tajā ieliet 1/3-kārsto tēju, 1/3- sarkano vīnu, 1/3- avenes (ievārījums). Samaisīt. Visu šo dzērienu izdzeriet karstu un jāguļas gultā.

Ķiploks ar medu pret saaukstēšanos
Saaukstēšanas laikā ķiploks ir lielisks līdzeklis cīņā ar vīrusiem. Izskatīsim dažus variantus.

*Paņemiet saspiestu ķiploku un medu vienādās proporcijās 1:1. Lietojiet 1 ēdamkaroti uz nakti, uzdzerot vārītu ūdeni.

*Paņemiet 1 glāzi dzērvenes, samīciet tās. Pievienojiet klāt 1 ēdamkaroti (bez kaudzes) ar saspiestu ķiploku un 4 ēdamkarotes ar medu. Visu kārtīgi samaisiet vai sablenderējiet. Lietojiet pa 1 ēdamkarotei 2-3 reizes dienā pirms ēšanas un 1 ēdamkaroti uz nakti. Bērniem pa 1 tējkarotei 2 reizes dienā.

*Gripas - epidēmijas laikā, ķiploku var smalki sagriezt, uzlikt uz šķīvīša un novietot blakus slimnieka gultai. Ķiploks ļoti efektīvi iznīcina baktērijas. Maziem bērniem ārsti iesaka, gripas epidēmijas laikā, taisīt no ķiplokiem krelles, bet tā kā daudziem bērniem īpaši nepatīk nēsāt ķiploka krelles, tad sadurstītas ķiploka daiviņas jūs variet ielikt no kinder olas muciņā. Uztaisiet augšpusē caurumiņu un izveriet cauri striķi vai lenti. Ļaujiet nēsāt kā medaļu, var smukumam uz muciņas uzlīmēt kādu uzlīmīti. Bet esiet modri un sekojiet līdzi savai atvasītei kā jebkāds striķis ap kaklu var apdraudēt bērna dzīvību. Muciņu var piesiet jebkur-pie kabatas, siksnas, rāvēj slēdža utt. 

* Ķiploku sviests. Sasmalciniet ķiploku, sajauciet ar sviestu(var garšai pievienot pavisam nedaudz sāli) un lietojiet uz maizītēm.

*Daudzi cilvēki, lai izvairītos no ķiploka smakas, rij nost veselas daiviņas. Bet tad no ķiploka pilnībā nav nekādas jēgas. Jo tieši ķiploka sula, kura veidojās mutē kožļajot kiploku, sniedz vērtīgu ārstniecisku iedarbību uz organismu.


Foto: bigpicture.ru

Dzērveņu novārījums ar medu
Ļoti laba recepte pret saaukstēšanos ir dzērveņu novārījums ar medu. Bet, ja to pagatavo pareizi. Vispirms dzērvenes vajadzētu kārtīgi samīcīt, nospiest sulu. Vārošā ūdenī iemest tikai no ogām palikušās ādiņas. Nospiestu sulu atlikt malā. Ogu ādiņas pavārīt 5-7 minūtes. Pēc tam noņemt no uguns un ļaut atdzist līdz apmēram 40 grādiem. Tad, kad dzērveņu novārījums būs atdzisis, pievienojiet klāt sulu, kuru atlikāt iepriekš malā un pievienojiet medu. Tā jūs saglabāsiet dzērveņu vērtīgos vitamīnus un medus nezaudēs savas vērtīgās īpašības. 


Aveņu un liepziedu uzlējums

Lai pagatavotu šādu dzērienu, jums būs nepieciešami liepziedi un avenes (var izmantot ievārījumu) vienādā daudzumā 1:1. Paņemiet 1 ēdamkaroti šīs masas, uzlejiet virsū 1 glāzi vāroša ūdens un ļaujiet ievilkties 20 minūtes. Tad nokāsiet un dzeriet šo uzlējumu karstu pa 1 glāzei uz nakti kā sviedrējošo līdzekli.

Ingvers pret saaukstēšanos
Sagrieztas ingvera daiviņas var pievienot tējai, ļaujiet ievilkties 2 minūtes un karstu izdzeriet.
Vēl viena recepte. 1tējkaroti sausā ingvera, pievienojiet 1 glāzei silta piena un izdzeriet, kamēr piens ir silts. Ingvers jebkāda veidā ir labs līdzeklis pret saaukstēšanos. 


Foto: vkurse.ua

Kumelītes pret saaukstēšanos
Kumelītes ir dabisks antiseptisks līdzeklis. Ar kumelītēm ir ieteicams skalot degunu, ja ir iesnas un kaklu, kad tas sāp. Šī veselīgā procedūra noskalo no deguna vīrusu baktērijas, kuras mēs varam iegūt sabiedriskās vietās. Nav obligāti skalot degunu tikai ar kumelītēm var izmantot sāls ūdeni vai jūras sāls šķīdumu-pus tējkaroti sāls uz glāzi ūdens.

Piens ar medu pret saaukstēšanos
Silts piens ar medu ļoti veselīgs saaukstēšanas laikā. Tas mīkstina gļotādas un, ja ļoti sāp kakls vai neatlaiž uzmācīgais klepus-tad piens ar medu būs tieši laikā.

Slimības laikā vajadzētu vairāk atpūsties, daudz gulēt. Atturēties no smagiem ēdieniem, vajadzētu ēst vieglus, ātri pārstrādājamos ēdienus-salātus, jogurtus,  vistas buljons(ļoti efektīvs gripas laikā), augļus, dārzeņus, biezpienu utt. Vairāk dzert tējas ar medu un citronu, ogu uzlējumus, citrona, apelsīnu, upeņu, aveņu, jāņogu, biešu, burkānu, dzērveņu un granātābola sulas. 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru