pirmdiena, 2013. gada 7. oktobris

Ārstēšana pret kamenes kodumiem


Ja jums iekoda kamene –neceliet paniku. Kamenes kodiens ir bīstams tikai cilvēkiem, kuri ir ļoti alerģiski kā arī ļoti jūtīgi pret kodumiem ir bērni. Arī ļoti bīstami ir, ja jūs sadzēla vesels bars ar kamenēm, tad noteikti nekavējoties jāsauc ātra palīdzība. Ja nekas no nosaukta uz jums neattiecās tad jums nav jāsatraucas, jo kamenes kodums nav bīstams.
Foto:bumblebee
Dzelonis ir tikai mātītei un Kamenēm-strādniecēm. Tēviņiem dzeloņa nav. Dzelonis ir aizstāvības ierocis. Koduma laikā organismā tiek ievadīts neliela indes deva, cilvēks sajūt īsas spēcīgas sāpes, kuras drīz pāriet. Citrreiz (2%gadijumā) uz indi parādās alerģiska reakcija. Reakcija uz kamenes dzēlienu var būt dažāda. Kamenei atšķirībā no bites dzelonis nenolūst, tamdēļ kamene var dzeloni izvilkt un iedzelt vēlreiz.
Parasti no kamenes koduma alerģiskas reakcijas nav, parādās: pampums, apkārt koduma vietai parādās tūska, kairinājums un apsārtums, kurš var vilkties pat līdz vairākām stundām. Tādas reakcijas var parādīties uzreiz vai pat pēc vairākām stundām. Kairinājums var ilgt vairākas stundas vai pat vairākas dienas.
Citos gadījumos, ja jūs iedzēla divas vai trīs reizes pēc kārtas, tas var izraisīt alerģisko reakciju. Parasti alerģija parādās 15minūšu laikā pēc koduma. Tas var izraisīt ādas reakciju (pampumu, tūsku, apsārtumu un kairinājumu, vemšanu, skābekļa trūkumu un paātrināto sirdsdarbību kā arī anafilaktisko šoku). Ja ir skābekļa trūkums vai iestājās anafilaktiskais šoks, tad nekavējoties cilvēku jānogādā slimnīcā. Kā arī pie ārsta ir jāgriežas, ja: dzēliens ir trāpīts acs ābola vai iekšēja mutes daļā, ja ir parādījies drudzis, sāpes, apsārtums un liela tūska, tad pie koduma lieciet aukstu kompresi, termoforu ar aukstu ūdeni) aukstums noņem sāpes un tūsku (nesabīstaties, ja ir iekosts mutē ,zibenīgi lieciet klāt koduma vietai ledu un arī no ārpuses dzesējiet ar aukstu kompresi, kuru bieži maināt, noteikti sauciet ātro palīdzību). Jāiedzer suprastīnu vai tavegīlu (maziem bērniem suprastīnu nevar dot kā ari sievietēm, kuras baro ar krūti, tavegīlu var dot bērniem no 1 gada vecumā pa ¼ tabletei).
Ko jādara, lai kamene neuzbrūk? Kamene tāpat vien neuzbrūks, tā uzbrūk tikai tad, kad tiek apdraudēta vai ir apdraudēta viņas ligzda. Tāpat kā arbitēm, jāuzvedas mierīgi. Kā arī jāzina, ka kamenes paliek ļoti nemierīgas pie asām svešu izcelsmes smakām( sviedri, alkohols, tualetes ūdens, ziepes, losjons pēc skūšanās utt.).

Kā var ārstēt?
Foto:bumblebee
Parastos kamenes kodumus var ārstēt ar tautas medicīnu.
Sasmalciniet svaigu pienenes un ceļmallapu, piesieniet to pie koduma vietas. Pēc 2-3 stundām pamainiet apsēju.
* Kā arī pie koduma vietas var pielikt svaigas pētersīļu lapas. Tajā pašā laikā dzeriet pētersīļu sakņu novārījumu.
*Sablenderējiet svaigas piparmētru lapās un uzsmērējiet to putriņu sāpīgai vietai. Piparmētru sula iedarbojās kā pret krampju, pretsāpju un pretiekaisuma līdzeklis. 
*Sagrieziet sīpolu uz pusēm un uzlieciet to uz koduma vietas, apsējot to ar saiti. Var izmantot salveti piesūcinātu ar sīpola sulu , noteikti ,ka palīdzēs!

 Bet visumā kamenes kodums nav bīstams un tūska pāries pati no sevis pēc kāda laika.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru