pirmdiena, 2013. gada 7. oktobris

Kā cīnīties ar knišļiem?

Foto:foodsecurity.ac.uk
Dodoties atpūsties uz mežu vai dārzu , neviens nav pasargāts no knišļa kodumiem. Kukaiņu kodums –vienmēr ir nepatīkams.
Knišļi ir sīki kukaiņi-asinssūcēji, kas pēc izskata atgādina sīkas pelēkas mušiņas ,kuri sagādā tik daudz neērtības. Neskatoties uz sīku izmēru, knišļi var iekost tā ,ka pampums nenoies vel vairākas dienas. Bet nieze var saglabāties līdz pat vairākām nedēļām. Knišļi ir uzbāzīgie, tie lien acīs, ausīs, trāpās elpceļos, Parasti tie cenšas tikt apakšā zem drēbēm, kur tie cilvēku kož un dzer asinis.
Knišļa kodumu sākumā nevar just, jo viņš ievada vielu, kurai ir atsāpinošais efekts. Pēc knišļa koduma var uzcelties temperatūra, var parādīties nieze, dedzinoša sajūta un pietūkums.
Ieteicams koduma vietas nekasīt.

Kā var pasargāties no knišļa kodumiem?


Knišļiem ļoti nepatīk vaniļa smarža, tāpēc vairāki mednieki un makšķernieki izmanto cīņā ar knišļiem kristālisko vaniļu, bet tas nav vaniļas cukurs. Tas ir ļoti efektīvs līdzeklis ciņa pret knišļiem. Sajauciet vaniļu ar ūdeni un ar vates diska palīdzību iesmērējiet ādu. Šāds šķīdums var glabāties 2-3 dienas, tad gan vajadzētu taisīt jaunu. Tā kā sajaucoties ar aukstu ūdeni kristāliņi var neizšķīst un peldēt pa virsu, tad ieteikums: vaniļa paciņas saturu, izberiet mazā pudelīte (0,3 litri) līdz pusei pielejiet ar siltu ūdeni un kārtīgi sakratiet to, lai būtu ērtāk to lietot, šķīdumu varat pārliet izsmidzināmajā dozētāja. 
Zīdaiņu ratus ,pastaigu laikā var apsegt ar moskītu tīklu ,kurš ir piesūcināts ar vaniļa šķīdumu.

Foto: arcticphoto.co.uk

Ja tomēr knišļi sakoda:
Noņemt dedzinošu un kairinošu sajūtu var sodas šķīdums. Vienā glāzē ūdens izšķīdiniet 0,5 tējkarotes sodas un ar vates disku samitrināt koduma vietas.
Lai aizsargātos no knišļiem, veikalā var iegādāties daudz dažādus līdzekļus: smēres, krēmi, aerosoli utt. Var arī iesmērēties ar krustnagliņas ēterisko eļļu, arī palīdz.

 Pret knišļu kodumiem var cīnīties ar tautas receptēm
1.    Niezi un apsārtumu var noņemt, apsmērējot ādu ar putriņu no sodas, ūdens un piliena piparmētru eļļas.
2.    Sakostās vietas laiku pa laikam var ierīvēt ar vāramo sāli vai etiķa šķīdumu(atšķaidītu ar ūdeni 1:1). Pieliekot vates disku, piesūcinātu ar etiķi uz pusstundu pie koduma vietas, tā var tikt vaļā no nepatīkamas niezes un kairinājuma.
3.    Ļoti labi palīdz noņemt tūsku un niezi parasta pienene, kuras lapu sasmalciniet tā, lai sāk izdalīties sula un lieciet klāt koduma vietai. Nostipriniet to, ar saites palīdzību. Apsēju jāmaina ik pēc trim stundām.
4.    Tieši tāpat kā pienene darbojas arī pētersīlis, kuru pieliek pie ādas ar tādu pašu paņēmienu kā ar pieneni.
5.    Pret kodumiem var palīdzēt arī sīpols, pārgrieziet to uz pusēm un pielieciet klāt koduma vietai, nostiprinot to ar apsēju.
6.    Niezi un kairinājumu labi noņem vjetnamiešu balzams „zvaigznīte” un strutenes sula.

Foto: lepidoptera

Svarīgi zināt knišļu paradumus un dienas režīmu. Knišļi kož dienas karstajā saulainajā laikā, no rītiem un vakarā pirms saules norietēšanas. Ļoti aktīvas kļūst pirms lietus. Lietainā laikā, vēlu vakarā un pa nakti knišļi ir neaktīvi.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru