pirmdiena, 2013. gada 7. oktobris

Kā cīnīties ar pārtikas kodēm

Foto:dom.dobro-est
 Pārtikas kodes – tās ir liela problēma katrā mājā. Tie ir mazi, pelēki taureņi ar melniem punktiņiem uz spārniem. Lidojošais kodes taurenis nekaitē jūsu produktiem, jo tas ir kodes tēviņš. Bīstamāka ir mātīte, kura kaut kur sēž un dēj olas. Bet jācīnās ir ar visām kodēm bez izņēmuma. Pārtikas kodes kāpurs izskatās dzeltenīgi- bālgans tārpiņš ar tumšu galvu. Šīs kodes ir aktīvas visu cauru gadu.
Tās nav tas pašas kodes, kuras dzīvo drēbju skapī, jo pastāv: drēbju kodes, mēbeļu un pārtikas kodes.
Ja jūs ievērojāt savā pārtikas skapī lidojošo kodi vai kādā no putraimu maisiem ievērojāt rāpojošu kodes tārpu, tad cīņu ar kodēm jāsāk pēc iespējas ātrāk.


 Jūs jautāsiet, no kurienes tās rodas?

Foto: regane.livejournal
Kodes pie jums uz mājām var nokļūt jau no veikala ar inficētiem produktiem: ar miltiem, putraimiem, garšvielām, ar zāļu tēju, sausiņiem, konfektēm, kukurūzu utt. Kā arī, ja jums ļoti ilgi glabājas produkti, kurus jūs pagaidām nelietojāt, tad tur arī pastāv varbūtība kodes parādīšanai. Kode mīl ieperināties vietās, kur ilgi glabājas un netiek lietoti produkti kā ari skapīšos, kuri reti tiek virināti. Tumšas un mitras vietas, kur gaiss slikti cirkulē ir īsta paradīze kodēm.


Ko darīt, ja ir pamanīta pārtikas kode?
Vispirms pārskati pilnīgi visus produktus gan birstošus putraimus, mannu kā ari citus putraimus: zirņi, pupas, grūbas, griķi, putraimi , gan visus saldumus(kukurūzu nūjiņas, brokastu pārslas, konfektes), gan zāļu tējas( liepziedu ,kumelīšu utt. arī zāļu tējas viņiem diemžēl garšo), gan garšvielas( šašliku piedeva, zivju un vistas piedevas utt.). Ja kaut vienā no minētiem produktiem jūs pamanījāt mazas oliņas, kāpurus, kaut ko līdzīgu zirnekļu tiklam vai rāpojām pašus lidojošas kodes, tad diemžēl kodes savu postu jau ir izdarījuši un jau paspējuši sadēt oliņas. Citrreiz ar neapbruņoto aci uzreiz nevar noteikt vai ir tur ieperinājusies kode vai nav. Paceliet putraimu vai kukurūzu nūjiņu vai kādu citu maisiņu gaisā un no apakšas to maisiņu apskatiet. Ja tur būs ieperinājusies kode, tad graužot putraimus maisiņa apakša krāsies kaut kas līdzīgs miltiem ar mazām knapi pamanāmam bumbiņām. Jo ilgāk tur dzīvo kodes kāpuri, jo vairāk šādu pārstrādātu pārtikas atlieku tur būs.

Foto:1dez

Ko darīt?
Cīņa ar šiem kaitēkļiem jāsāk ar to ,ka bez žēlastības jāmet ārā visi inficētie produkti, nekā ēst produktus ar tārpiem. Gribu atzīmēt to, ka tas kā putraimu paka vel nav atvērta, tas nav rādītājs, ka tur nav jau ieperinājusies kode. Kodes, lai tiktu pie kārotās barības izgrauž cauri polietilēna maisiņam un vairojās nežēlīgi ātri. Labāk vienu reizi izmest un likvidēt šo kaitēkli, nekā tie uzradīsies atkal.
Pēc tam, kad jūs atbrīvojāt skapīšus no inficētiem produktiem, vajadzētu visus skapīšus kārtīgi izmazgāt ar ziepju šķīdumu vai ar fairy . Vislielāko uzmanību vajadzētu pievērst visgrūtāk pieejamām vietām (šķirbas, malas, stūri), kā arī kārtīgi jāizmazgā skapīšus no ārpuses un arī skapīša aizmuguri, jo tieši tur bieži arī slēpjas kodes. Kad jūs to paveicāt, vajadzētu skapīšus apstrādāt ar etiķi, jo etiķu smarža ļoti nepatīk kodēm. Paņemiet etiķi nedaudz atšķaidiet ar ūdeni samitriniet tajā lupatiņu un kārtīgi ar to pārslauciet visus skapīšus(gan durtiņas ,plauktus, no iekšpuses un ārpuses).Ja ir vajadzība grūti aizsniedzamas vietas apstrādājiet ar otiņas palīdzību. Tad skapīšus atstājies vaļā, lai kārtīgi izžūst, neveriet tos ciet un vēl nelieciet iekšā produktus. Kad skapīši kārtīgi ir apžuvuši, tikai tad varat likt iekšā produktus. Kad tas viss ir paveikts, jūs varat profilaksei ievērot dažus ieteikumus:
Foto:zhensovett

·       Bieži vēdiniet telpas (māja, dzīvoklī, istabas, plauktus, skapjus utt.), ne mazāk kā trīs stundas vienā reizē.
·       Bieži izskatīt un pārcilāt produktus.
·       Produktus vajadzētu glabāt hermētiski noslēgtos traukos vai stikla burciņās ,kuri stingri vērās ciet. Aizsieti stipri produktu polietilēna maisiņi jums nepalīdzēs ,jo atkārtošos, kodes lai tiktu produktiem klāt pārgrauž maisiņus.

·       Bez žēlastības likvidēt inficētus produktus, jo lietot šādus produktus uzsturā vairs nedrīkst.
·       Pēc kožu iznīcināšanas ieteiktu kādu mēnesi produktus nelikt skapīšos, bet glabāt tos ledusskapī(kodēm nepatīk aukstums) un, ja kāda kodē vēl būs palikusi, tā nevares atsākt vairoties. Pa to laiku varat skapīšos salikt piesūcinātas vates piciņas ar lavandas vai citrusu ēteriskām eļļām. Šī procedūra atsitīs kodēm gribēšanu atgriezties atpakaļ šajās vietās.


·        Var izmantot cīņā ar pārtikas kodēm arī tautas receptes.

 ·       Tautas receptes ir ļoti noderīgi, jo skaitās kā atbaidīšanas līdzekļi tikai tad, kad jūs esat iznīcinājuši visus kožu perēkļus, jo likt, piemēram, lavandas buntīti iekša skapītī ,kur produkti ir pilni ar kodēm, no tā nebūs nekādas jēgas. Tāpēc sākumā jāiznīcina kožu perēkļus un tikai tad, liksiet iekša atbaidošus līdzekļus no tautas receptēm.
Foto: povarenok
·       Trauciņos, kuros glabāsiet produktus ielieciet iekšā ķiploka daiviņu vai lauru lapiņu, vai piparu pāksti( tas atbaidīs no jūsu produktiem nevēlamus ciemiņus).
·       Smaržas, kuras ļoti nepatīk kodēm: tabaka, krustnagliņu, lavanda, izkaltētas apelsīna, mandarīna un citrona miziņas, gerānijas, piparu, etiķa, ķiploku, lauru lapu un riekstu smaržas. Jūs varat izkaltētas citrona ,apelsīna vai mandarīna miziņas salikt plauktos starp produktiem. Kā arī salikt starp produktiem lauru lapas vai ķiploku daiviņas.
·       Kodes nevar ciest svaigu gaisu un sauli.
Foto:salidzini.lv
·       Profilaksei varat iegadāties kožu lamatas (lipīgas papīra plāksnītes, kuras varat iekarināt skapītī, tās ar savu smaržu pievilinā kožu tēviņus )šī profilakse neļaus kodēm vairoties, šāda tipa kožu lamatas varat iegādāties vairākos veikalos, piemēram, Drogas veikalos vai internēt veikalos.
·       Pa visu virtuvi un dzīvokli varat sakarināt lavandas buntītes, tās atbaidīs ne tikai pārtikas kodes, bet arī drēbju un mēbeļu kodes.
·       Uzturēt virtuvi ideālā kārtībā.
·       Tikko nopirktus putraimus, uzreiz pārberiet hermētiski noslēgtā burciņā, ja putraimi būs inficēti, tad nebūs liela problēma tikt no kodēm vaļā, vienkārši varēsiet burciņu izmest ārā.




Cīnīties ar pārtikas kodēm ir ļoti grūti, bet, ja viņas tika pamanītas laicīgi un ir izdarīts viss nepieciešamais, lai likvidētu un neļautu tiem atgriezties, tad viss būs kārtībā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru