pirmdiena, 2013. gada 7. oktobris

Kā cīnīties ar drēbju kodēm


Foto: pestcontrol
Parasta kode (Heterocera) tās ir maziņš taurenis, kuru kāpuri barojās ar keratīnu. Kuru iegūst no vilnas, kažokiem, tepiķiem. Barojoties ar keratīnu, kāpurs neatgriezeniski sabojā drēbes. Protams, ka visu kažoku vai džemperi tas nevar apēst, bet pamatīgi sabojāt to gan var. Viens maziņš kāpurs var mierīgi dienas laikā izgrauzt caurumu vilnas džemperī. Kodes kāpuri var baroties ne tikai ar keratīnu (vilnu, vilnas izstrādājumi, kažoki, tepiķi, utt.) viņi ir spējīgi sagremot arī tehnisko filcu: sarus, kažokādas, spalvas, ādu, kaltēto gaļu un zivis, grāmatu vākus, muzeja eksponātus, utt. Barības meklējumos kāpurs ir spējīgs izgrauzt sev ceļu audumos, kuros nav spējīgs attīstīties- tie ir kokvilnas, zīda, sintētiskie audumi, kā arī var pārgrauzt celofāna maisiņus.
Kode savā attīstības perioda iziet vairākus etapus: olu dēšana(no kurām izšķiļas kāpuri), kūniņa un pašas kodes (tie ir tie paši mazi pelēkie taurenīši, kurus mēs pamanām lidināmies pa istabu). Tas process var ilgt visu cauru gadu. Iedomājaties, cik pa gadu var sagrauzt jūsu drēbju. Kodes kāpurs var izstūrēt ļoti zemu temperatūru līdz pat 0 °С.   un var pat neēst līdz pat 30 dienām.


Atzīmēšu to, ka cīnīties ar lidojošam kodēm ir bezjēdzīgi, jo viņi savu kaitējumu jau ir izdarījuši kāpuru stadijā. Pa to laiku, kamēr jūs  ķerat lidojošo kodi, kodes mātīte kaut kur sēž un dēj jaunas olas, viena reizē viņa var izdēt līdz pat 100 olām. Pirmkārt, vajadzētu sākt cīņu ar izdētam olām un kāpuriem. Kad to perēkļus iznīdēsiet un uzliksiet aizsardzību skapjiem un drēbēm, tad ar lidojošām kodēm būs viegli tikt galā. 

Foto:koketke
Profilakse: kodes un to kāpuri nevar ciest saules gaismu un svaigu gaisu. Tamdēļ tās drēbēm, kuras jūs bieži valkājat, kodes nav bīstamas. Kodēm patīk drēbes, kuras ir ieliktas skapī uz ilgāku laiku, kurus maz kustina. Kā arī patīk netīras un sasvīdušas drēbes, tās viņiem garšo visvairāk. Tamdēļ kožu iznīcināšanu jāsāk no veļas mazgāšanas un kopšanas pirms jūs ieliekat skapī uz glabāšanu. Visas ziemas apģērbus ,segas, spilvenus, pirms ielikt skapī vajadzētu kārtīgi izmazgāt, izvēdināt, un tad salikt polietilēna maisos, bet kažokus vajadzētu ievietot speciālos maisos, kuros ielikt iekšā pret kožu līdzekli. Var arī vienkārši sagatavoto ziemai kažoku, apstrādāt ar pūšamo vai izsmidzināmo pret kožu līdzekli, ļaut tam apžūt un tad iepakot maisā uz ziemu. Šī procedūra pasargās jūsu kažoku pret kodēm uz 3-5 mēnešiem.
Lai pasargātos no kodēm, vajadzētu pēc iespējas vairāk vēdināt istabas, un cik vien iespējams bieži kārtot māju. Kā arī ne mazāk par 1-2 reizēm mēnesī izsūkt ar putekļu sūcēju visas mīkstas mēbeles un tepiķus. Vienreiz mēnesī pārcilāt un izspurināt skapī drēbēs , visas skapju malas izsūkt ar putekļu sūcēju. Kad tas viss ir izdarīts un drēbēs ir saliktas atpakaļ skapī, varat salikt aizsardzībai un atbaidīšanai pret kožu līdzekļus. Šādus līdzekļus var iegadāties veikalos. Ir pieejami daudz un dažādi pret kožu līdzekļi, tie ir- aerosoli(piemēram defix, bros, kobra), tablešu veidā, ko liek skapjos starp drēbēm vai pakarina skapī iekšā, papīra plāksnītes, kurus karina uz drēbēm (pielīmējamas kožu lamatas), briketes, ir šķidrie preparāti ar patīkamu smaržu (ar tiem tiek apstrādāti skapja durvis un aizsardzība ir vairākus mēnešus) vēl ir plates pret kodēm, kā arī ir gaisa atsvaidzinātāji ar lavandas smaržu. Agrāk mūsu vecmāmiņas izmantoja cīņā ar kodēm „Naftalinu”, šobrīd šīs līdzeklis ir aizliegts, jo ir pierādīts, ka naftalīns ir kaitīgs cilvēka veselībai. Tamdēļ izvēlaties līdzekļus, kuru sastāvā nav naftalīns.
 
Foto:vmojdom
Kā tikt no kodēm vaļā?
Ja atradāt vietu, kur kodes ir izveidojuši perēkli, tas drēbes vajadzētu kārtīgi izpurināt, kodes oliņas nav pārāk stipri piestiprinātas pie apģērba, tamdēļ purinot drēbes viņas viegli atkrīt nost, pēc tam drēbes vajadzētu kārtīgi apstrādāt ar dihlofosu vai kobru, jo šie līdzekļi pagaidām skaitās visefektīvākie cīņā pret kodēm, jo iznīcina gan kodes , kāpurus , kūniņas un oliņas. Izkariniet drēbes ārā vai uz balkonā, lai tās pakarājās svaigā gaisā vairākas stundas. Saulē kodes oliņas iet bojā stundas laikā, bet ļoti karstā dienā 30 minūtes.
Termiskā apstrāde arī nāvējoši iedarbojās uz kodēm, ja inficēto apģērbu drīkst apstrādāt ar karsto temperatūru, tad apģērbam pāri var pāriet ar karstu tvaiku.
Ziemā inficētas drēbes arī var izlikt uz balkonā, jo lielā aukstumā kodes visās attīstības pakāpēs iet bojā(izsalstot) dienas laikā.
Pievēršat lielu uzmanību sūcot māju ar putekļu sūcēju, visam starpām un šķirbām grīdā, starpām starp grīdu un mēbelēm.
Kodes taurenis necieš tipogrāfijas krāsas smaržu, tamdēļ, ja liekat kaut ko ne pārāk lielu uz glabāšanu varat ietīt to avīzē, šīs veids arī pasargās pret kodēm.

Tautas receptes pret kodēm

Foto: efachka
Lai pasargātu skapjus un drēbes no kodēm, nav jāpielieto tikai ķīmiju, ir arī dabas līdzekļi, kuri ļoti efektīvi cīnās pret kodēm.
Piemēram, ielieciet skapī vates piciņu piesūcinātu ar apelsīna ēterisko eļļu, kā arī viņiem nepatīk skuju, lavandas, gerānijas un krustnagliņas smaržas. Var iegādāties aptiekās vai veikalos piemērotas smaržas ēteriskās eļļas, piesūcināt ar to vates piciņu un ielikt skapī. Var ēteriskās eļļas vietā izmantot sausi izkaltētas lavandas buntītes vai izkaltētu apelsīna mizu, kurus saliek pa malām skapjos . Kodes necieš kampara eļļu un ciedra koka smaržu. Cīņā ar kodēm var izmantot arī etiķi, ar to var iesmērēt skapju durvis un plauktu malas.
Nepatīk kodēm arī tabaku un piparu smarža, kā ari sausu apelsīnu mizas smarža un zemeņu ziepju smarža.

 Bet vajadzētu atcerēties, ka šie līdzekļi ir tikai kožu atbaidīšanai, lai pasargātu skapi un drēbes no viņu uzbrukumiem. Bet, ja jūsu skapī jau ir ieperinājusies kode, tad būs bezjēdzīgi tur likt lavandas pušķīti. Nāksies izmantot ķīmiju un būs jāveic visu drēbju pārskatu un skapju tīrīšanu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru