piektdiena, 2014. gada 11. aprīlis

Tautas receptes pret prusakiem jeb tarakāniem.


Foto: tarakanik.ru
Prusaki jeb tarakāni - ļoti nepatīkami ciemiņi jebkurā mājā. Tie galvenokārt barojās ar cilvēku vai mājdzīvnieku pārtiku. Tie ļoti ātri vairojas. Tamdēļ cīnīties ar tiem ir jāsāk pēc iespējas ātrāk. Prusaki skaitās vieni no izturīgākajiem kukaiņiem pasaulē. Bez ēdiena tie var izturēt vairākus mēnešus, bet bez ūdens daudz mazāk,jo ūdens tiem ir   ļoti svarīgs. Prusaki ir nakts kukaiņi, ja nakts laikā pēkšņi ieslēdz gaismu, tie momentāli meklē vietu, kur paslēpties. Prusaki mīl mitināties siltās vietās -aiz gāzes plīts, mikroviļņu krāsnīm, ledusskapjiem, televizoros, radioaparātos, datoraparatūrās aiz mēbelēm vai aiz virtuves skapīšiem. Ir dzirdēts, ka dzīvojoties elektroprecēs, prusaki izraisa īssavienojumus vai elektropreču avāriju. Prusaki, parasti, dzīvojās lielās grupās, tamdēļ, ja ievērojāt vienu prusaku, tad noteikti ziniet, ka kaut kur tuvumā vēl ir viņa 100 brāļi. Ievērojot vienu prusaku, tas ir trauksmes signāls, ka jāsāk karu ar nelūgtiem ciemiņiem. Tā kā prusaki ir ceļotāji, barības meklējumos tie var ceļot no viena dzīvokļa uz otru. Tie atradīs vismazāko spraugu, lai ielauztos jūsu mājā. Ja jūs dzīvojiet daudz dzīvokļu māja, tad šī problēma skars visu māju. Ja jūs vēlaties tikt no nelūgtiem ciemiņiem vaļā, jums būtu jāapvienojas ar jūsu kaimiņiem un cīņu jāsāk visiem reizē. Cīnoties ar prusakiem vienam, rezultāts būs acīm redzams, prusaki sajūtot apdraudējumu meklēs drošāku patvērumu, aizceļojot uz laiku pie jūsu kaimiņiem un tad, kad jūs viņus vismazāk gaidīsit, tie atgriezīsies atpakaļ.Tamdēļ, ja vēlaties no tiem tikt vaļā uz visiem laikiem, cīnīties pret tiem vajadzētu visiem kopā.

Foto: 1sev.tv


Katrs cilvēks, kurš kaut reizi ir sastapies ar prusakiem noteikti zinās, cik daudz raižu un galvas sāpes tie var sagādāt. Cīnīties ar tiem ir ļoti grūti, bet tas nav neiespējami. Cīnīties ar tiem noteikti vajadzētu, jo tarakāni pārnēsā ļoti daudz veselībai bīstamas baktērijas. Šobrīd profilaktiskus līdzekļus lielos klāstos var iegādāties gan lielveikalos, gan internet veikalos tie ir- visdažādākās lamatas, pūšamie aerosoli, krītiņi, pulveri, geli utt., bet daudzi no tiem ir ļoti kaitīgi cilvēka un dzīvnieku veselībai. Daudzi pret tarakānu līdzekļi atstāj ļoti nepatīkamu smaku, bet ko lai dara cilvēki, kuriem mājās ir mazi bērni un dzīvnieki? Izskatīsim vairākas tautas receptes ar kurām vēl mūsu vecvecāki efektīvi cīnījās ar prusakiem. Kuru no zemāk minētajiem variantiem izvēlēties tas, lai paliek jūsu ziņā. Visi varianti ir labi un efektīvi!

Foto: stihi.ru


Pirms sākt cīņu ar kukaiņiem noteikti vajadzētu ievērot dažus ieteikumus:

1.- Visus produktus, kurus jūs neglabājiet ledusskapī, ievietojiet polietilēna maisiņos, ieskaitot maizi, lai tiktu vaļā no ēdiena smaržas. Kā arī izmazgājiet un nosusiniet maizes kasti un gāzes plīti, pirms miega pārbaudiet, lai nekur nebūtu ēdiena pārpalikumi, kārtīgi noslauciet galdus un izslauciet grīdas. Atkārtošos, lai nekur nebūtu nekādas ēdiena drupačas! Ja mājās ir mazi bērni, noteikti vajadzētu apstaigāt ne tikai virtuvi, bet visu māju. Uz nakti ielieciet ledusskapī dzīvnieka bļodiņu ar ēdiena un dzērienu. Neberiet ēdiena atliekas uzreiz atkrituma spainī, visu noteikti sākumā ieberiet polietilēna maisiņā un stipri sasieniet. Atkrituma maisu ilgi neglabājiet, nesiet bieži ārā.

2.- Visiem zināms ir fakts, ka mājā kurā tiek ievērota tīrība un kārtība, nebūs vietas kukaiņiem vai slimībām, tamdēļ jāsāk ar mājas sakopšanu. Izmazgājiet kārtīgi visus virtuves skapīšus un tik pat kārtīgi noslauciet tos pilnīgi sausus. Tas ir ļoti svarīgi, lai nekur nebūtu ne mazākās ūdens pilītes, visām iespējamām vietām ir jābūt pilnīgi sausām gan grīdām, galdiem, plauktiņiem, gāzes plītij, izlietnei, pat uz puķu podiem nevajadzētu būt ne pilītei ūdens. Pirms miega ar dvieli noslauciet kārtīgi visas nosauktās vietas. Tā jūs nogriezīsiet prusakiem pieeju ūdenim un ēdienam.

3.- Noteikti uz nakti neatstājiet izlietnē netīrus traukus, lai prusakiem nebūtu ko ēst. Atņemot prusakiem ēdienu un dzērienu, jūs atņemsiet tiem iespēju izdzīvot.

4.- Uz ventilācijas šahtas vajadzētu uzlikt smalku sietu, lai prusaki neaizmuktu no jums pie kaimiņiem un no tiem pie jums. Parūpēties noteikti vajadzētu arī par vissīkākajām šķirbām, noteikti aiztaisiet tās ciet. Nu lūk, ievērojot visu šos ieteikumus varam ķerties klāt tautas līdzekļiem pret prusakiem.

Foto: usiter.com

Tautas receptes pret prusakiem:

Visizplatītākā un ļoti efektīvā metode cīņā ar prusakiem - tā ir prusaku iznīcināšana ar parasto borskābes pulveri. Borskābes pulveris ir pilnība nekaitīgs cilvēkiem un mājdzīvniekiem savukārt prusakiem tās ir nāvējošs. Borskābes pulveris neatstāj nekādas smakas, tamdēļ ir ērti lietojams. Lai apstrādātu dzīvokli jums būs nepieciešams apmēram 100-200 g borskābes pulvera. To var iegādāties aptiekā. Ir pierādīts, ka prusaki ļoti baidās no borskābes.
Borskābes pulveris nenogalina prusakus uzreiz, bet pieskaroties tam, prusaks sajūt stipru dedzināšanu un sāpes un pēc neilga laika nomirst. Ar savu garu ūsiņu palīdzību prusaks nodot borskābi citiem prusakiem, saskaroties ar to arī pārējie izjūt stipru nepatīku pret borskābi. Tad kā lai mēs izmantojam borskābi cīņā ar prusakiem?

Variants Nr-1.
Tā kā prusakiem ir ļoti svarīgs ūdens, tad ar borskābes palīdzību noslēgsim tiem piekļuvi ūdenim. Var vienkārši ar nepārtrauktu līniju sabērt pulveri visur apkārt izlietnēm, tualetes podiem, vannām, dušām ,gar līstēm, ventilācijas šahtām visas vietās, kur prusaki ir manīti. Meklējot ūdeni, tiem pietiek tikai pieskarties borskābei un tad viņu liktenis būs lemts. Nesatraucieties cilvēkam vai mājdzīvniekam borskābe nav kaitīga.

Foto: youtube.com


Variants Nr-2.
Paņemiet olu dzeltenumu un sajauciet ar 20-50 g borskābes tā, lai sanāk pabieza masa. Šai masai ir jābūt tādai lai no tās var izveidot mazas bumbiņas. Ļaujiet tām nedaudz apžūt un salieciet  tās tur, kur visvairāk mitinās prusaki-virtuvē pie atkrituma spaiņa, vannas istabā, pie gāzes plīts utt. Olu dzeltenumi noņems borskābes smaržu. Prusaki pēc dabas ir ļoti ziņkārīgi, viņi nespēs pretoties vilinošai ēdiena smaržai un centīsies nogaršot gardās, viņiem indīgas bumbiņas. Pa dienu bumbiņas var savākt, lai tie netraucē mājas sakopšanā, bet uz vakaru salikt atkal. Pa dienu arī nav vajadzības, jo prusaki līdīs ārā pa nakti. Šādas bumbiņas derīgas uz nedēļu ,pēc tam tas jāpamaina uz jaunām. Apēdot šādu bumbiņu, prusaks inficējas un pēc tam inficē parejos.

Foto: 101urok.ru



Variants Nr-3. 
Šis variants līdzīgs iepriekšējam. Sataisiet prusakiem svētku mielastu no kura tie vienkārši nespēs atteikties.
Ļoti vienkāršs un arī tik pat efektīvs līdzeklis ir kartupeļu bumbiņas. Novāriet kartupeli un olu. Kartupeli kārtīgi samīciet putriņā. No olas mums būs nepieciešams tikai olas dzeltenums, sarīvējiet uz ļoti smalkās rīves. Aptiekā nopērciet borskābi, mums būs nepieciešams 20-50 g un visus komponentus sajauciet kopā. Izveidojiet no šīs masas mazas bumbiņas un arī kā iepriekšējā receptē salieciet tās visur, kur prusaki ir manīti. Atkārtošos -  cilvēkam borskābe nav kaitīgi savukārt prusakiem nāvējoša. Šī metode darbojas teiksim tā " Aizgāja uz neatgriešanos". No šīm bumbiņām prusaki iet bojā vienas dienas laikā. Bet viņiem tiiik ļoooti šīs bumbiņas garšo!!!

Variants Nr-4.
Šīs variants līdzīgs iepriekšējām divām receptēm. Tikai te mēs paņemsim vienādās proporcijās- borskābi, miltus, olu, cukuru un ūdeni. No šiem ingredientiem izveidojam mīklu, no tās saveļam mazas sīkas bumbiņas. Tapāt kā iepriekšējās reizēs bumbiņas saliekam pa kaktiem. Pēc šiem mielastiem, prusaki iet bojā. Jo borskābe izžāvē prusaku iekšas un, ja jūs nogriezīsiet tiem pieeju ūdenim, tad atūdeņošanās un bojāeja tiem būs noteikti garantēta. 

Vēl ieteikumi, papildus visiem iepriekš minētajiem variantiem:

1. Prusakiem ļoti nepatīk amonjaka smarža. Amonjaku var iegādāties jebkurā aptiekā. Smarža nav no patīkamākajām, bet cilvēkiem tā nav kaitīga, bet uz prusakiem iedarbojās nāvīgi. Uz 10 litriem ūdens (1.spainis) pielejiet klāt 1 ēdamkaroti amonjaka un ar izveidoto šķidrumu jāizmazgā grīdas. Eksperimentu ar amonjaku un to, kas pēc tam notiek ar prusakiem jūs varat apskatīt uz video zemāk. Video ir krievu valodā un amonjaks tiek apzīmēts kā " Нашатырный спирт ".



2.Paštaisītas lamatas: Mums būs nepieciešams kartons A 4 formāta, plata abpusēja līmlente. Aplīmējiet kartona malas pa riņķi ar abpusējo līmlenti. Līmējiet tik daudz rindas, lai pa vidu paliek mazs kvadrāts. Tajā uzlieciet nelielu piciņu majonēzes(prusakiem ļoti majonēze garšo). Kad tas viss pabeigts, noplēsiet augšējo  līmlentes malu, lai lipīgā mala ir augšpusē. Rezultāts ir tāds, ka dodoties pamieloties ar majonēzi prusaki sāks pielipt pie līmlentes. Lamatām jāizskatās līdzīgi kā uz foto zemāk, tikai iekšējam kvadrātam jābūt daudz mazākam , visam pārejam laukumam ir jābūt pārklātam ar abpusējo līmlenti .

Foto: manaspasaules.blogspot.com


3. Vēl vienas paštaisītas lamatas: Paņemiet litra burku, ielejiet tajā eļļu tik daudz, lai visa burkas apakša būtu pārklāta ar eļļu( eļļu var ņemt vienalga kuru:saulespuķu, rapša olīveļļa utt.). Burkas vidū ielieciet pudeles korķīti un uz tā uzspiežat majonēzi. Burku pielieciet klāt  pie sienas vai burkai klāt pielieciet kartona strēmeli, lai prusakiem būtu viegli un ērti uzrāpties uz burkas. Prusaki leks iekšā burkā pakaļ savam gardumam, bet ārā no burkas tie netiks. Nobeigumā tie eļļā nosmaks. 

Foto: podrujka.com

4. Līdzīgi šīm variantam tikai burkā tiek ieliets nedaudz alus un burkas malas tiek sasmērētas ar vazelīnu, no rīta burkā būs daudz apreibušo prusaku, jums tikai atliek tiem uzliet karstu ūdeni un noskalot kanalizācijā.

Svarīgi !
Ļoti alerģiskiem cilvēkiem, saskaroties ar borskābi, tomēr iesaku izmantot gumijas cimdus! Jūsu pašu drošības dēļ!  


Un pēdējais, ko jums noteikti būtu jāzina, prusaki ir lieliskie aktieri. Kad prusaks jūt apdraudējumu tas var notēlot beigtu un kad jūs tam vairs nepievērsīsiet uzmanību, aizmuks savā slēptuvē. 

1 komentārs: