pirmdiena, 2013. gada 7. oktobris

Ārstēšana pret sirseņu(iršu) kodumiem


Foto:wikipedia
Sirseņi (irši) - lapseņu dzimtas kukaiņi ,kuri ir daudz lielāki. Iedzeļot šīs kukainis ievada 2,5 reizes vairāk indes nekā bite. Sirseņi lidinās tur kur daudz cukura. Ja apdraudēsiet viņu pūzni, tad jūs to ļoti nožēlosiet.
Iršu dzēlieni ir ļoti sāpīgi un var izraisīt spēcīgu alerģisku reakciju (cilvēkiem, kuri alerģiski) var iestāties anafilaktiskais šoks, kas var beigties letāli. Tā kā iršiem dzelonis nenoplīst,jo ir gluds, tad saniknotais irsis var dzelt tik ilgi(šujmašīnas efekts) kamēr viņu neaizdzen. Ļoti bīstami ir irša kodumi maziem bērniem un veciem cilvēkiem, un arī alerģiskiem cilvēkiem, tad uzreiz momentāli ir jāizsauc neatliekamo ātro palīdzību. 

Kamēr brauc ātrā palīdzība pie dzēluma vietas ātri jāpieliek aukstu kompresi (ledu, vai termoforu ar aukstu ūdeni) tas labi noņem tūsku un neļauj indei pārāk ātri izplatīties pa organismu. Nekāda gadījuma cietušo neatstājiet vienu pašu! Ja dodaties pie dabas, līdzi jānēsā pret alerģiskās tabletes - tavegilu vai suprastīnu, vai dimedrolu, noteikti jāiedod 1 tablete no iepriekš minētām (maziem bērniem devas var atšķirties - suprastinu zīdaiņiem nevar dot arī sievietēm, kuras baro ar krūti, tavegilu var dot bērniem no 1 gada vecumā pa 1/4 no tabletes). Jādod dzert aukstu ūdeni. No anafilaktiska šoka cilvēks var zaudēt samaņu ,var apstāties sirdsdarbība un elpošana. Galvenais nezaudējiet laiku kamēr gaidāt ātro palīdzību, tikmēr veiciet cietušajam mākslīgo elpināšanu un sirds masāžu, un nekādā gadījumā nekrītiet panika un neļaujiet uztraukties cietušajam! Darbojieties ātri un saglabājiet mieru, cik grūti tas neliktos!



Foto:aramel.free,fr
Alerģiskās reakcijas parādās apmēram 1-2% cilvēkiem. Simptomi - stipras sāpes, dedzinoša sajūta, nieze, uz ķermeņa tūska lielos izmēros, vājums, grūtības elpot, (ja sāk tirpt mēle vai lūpas, tas ir bīstami, jo var parādīties kakla tūska un apstāties elpošana). Var parādīties zilganums uz lūpam, pūls var paātrināties līdz 150-180 sitieniem minūtē un var pasliktinās sirds un plaušu darbība.

Ja dzelonis ir palicis koduma vietā, uzmanīgi ar garo nagu (no apakšas uz augšu) vai ar pinceti, izvelciet to ārā, nesaspiežot virs dzeloņa indes maisiņu. Sakosto vietu nomazgājiet ar ziepēm un ūdeni vai ar spirtu. Pielieciet klāt ledus gabaliņu vai aukstu kompresi.


Svarīgi zināt!


Sirseņi tāpat vien neuzbrūk, atrodoties diezgan tuvu viņa pūznim ,ja jūs nekaitināt tos, viņi mierīgi lido jums garām ignorējot jūs.
·        Ja jūs ieraugat sirseni, saglabājiet mieru, nesāciet vicināties ar rokām.
·        Nelietojiet saldas smaržas un nevelciet košas drēbes (īpaši jāpiedomā par apģērbu maziem bērniem, dodoties pie dabas, nevelciet košas un puķainas drēbes.)
·        Nekādā gadījuma nenogaliniet irsi blakus viņa pūznim, jo irši izdala īpašu smaku, kura sanikno visus pārejos iršus. Ar to jūs izprovocējiet citu iršu uzbrukumus.
·        Dārzā maziem bērniem neļaujiet skraidīt ar plikām kājiņām, jo zālē noteikti var uzdurties kādai lapsenei vai bitei.
·        Ja netīšam uzdūrāties veselam iršu baram, neviciniet rokas, uzvedaties mierīgi un ātrā gaitā cenšaties aiziet no turienes prom, ejiet caur biezokņiem, piemērām, caur krūmiem.


Ja nav parādījies neviens no iepriekš minētajiem simptomiem, tad apsārtumu
'Foto:treknature
 un sāpēs pēc kodiena, var viegli noņemt ar tautas receptēm:
Ļoti labi tam der svaigu pētersīļu sula! Lapas vajadzētu kārtīgi nomazgāt un tad sasmalcināt, un to putriņu pielikt pie koduma vietas un aptīt ar binti. Tādu apsēju jāmaina ik pēc 2-3 stundām.



Ļoti ieteicams koduma vietu apsmērēt ar vēsu olīveļļu var pielikt koduma vietai lauru lapu vai sasmalcinātu sīpola putriņu.
Pretiekaisuma līdzeklis skaitās arī alveja. Viņus kārtīgi jānomazgā, jānoņem lapai virsējo slāni un tad jāpieliek to pie koduma vietas.
Var likt klāt nomazgātas pienenes saknes vairākas reizes dienā.
Vairāki dziednieki iesaka koduma vietu apsmērēt ar ausu sēru vai svaigu urīnu, jo tas mazina sāpes un noņem tūsku.




Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru