pirmdiena, 2013. gada 7. oktobris

Kā cīnīties ar blusām

Foto: vet-zoo.com.ua
Blusas-mazi, bet ļoti riebīgi kukaiņi. Tie var sagādāt daudz nepatīkamu brīžu jūsu dzīvē. Tās  pārtiek no cilvēku un dzīvnieku asinīm. Blusas kodiens var izraisīt alerģisku reakciju, kā arī blusas var pārnesāt daudz un dažādas slimības. Pirms uzsākt cīņu ar blusām no sākuma vajadzētu atrast blusu parādīšanās cēloni. Ja jūs dzīvojat pirmajā stāvā, tad iespējams blusas ir nonākušas pie jums no pagraba. Šajā gadījumā jums vajadzētu pievērst savu uzmanību dzīvokļa(mājas) šķirbu likvidēšanai. Aiztaisiet visas iespējamās šķirbas, pretējā gadījumā blusas parādīsies ik pēc laika atkal. Pēc tam vajadzētu visā pagrabā salikt pret blusu līdzekļus.
Blusas dzīvoklī var dzīvot daudz dažādās vietās- paklājos, mīkstās bērnu mantās, krēslos, grīdas šķirbās, vecajos apavos, spilvenos. Blusas ļoti ātri vairojās, tamdēļ cīnīties ar tiem ir grūti, bet nav neiespējami. Ja pamanījāt kaut pāris blusas, cīnīties ar tiem jāsāk uzreiz. Mēs jums pastāstīsim dažus veidus kā var viegli tikt vaļā no blusām.


Jums ir mājdzīvnieki? Bieži blusas dzīvoklī rodas no mājdzīvniekiem. Bet dzīvnieku blusas cilvēkiem neuzbrūk, bet cīnīties ar tiem noteikti vajadzētu. Kārtīgi apskatiet dzīvnieciņu, uz suņa blusas viegli ievērot, jo tās parasti ir uz vēdera, pie ausīm un virs astes. Suns bieži kasās un kož sev spalvu. Kaķi izturas nedaudz mierīgāk, tie parasti sevi strauji sāk laizīt, bet, ja blusas ir jau savairojušas, tad arī kaķis sāk kasīties. Ja jūs atklājāt, ka jūsu dzīvniekam ir blusas, iegādājaties pret blusu šampūnu, nopērkams veterinārajās aptiekās un kārtīgi dzīvnieku ierīvējiet ar to, bet tā, lai šampūns netiek dzīvniekam degunā, acīs un ausīs. Pagaidāt 15 minūtes un tad noskalojiet šampūnu nost. Pēc tam vajadzētu iegadāties pret blusu siksniņu vai pret blusu pilienus. Pilienus jāuzpilina sunim vai kaķim uz skausta. Suņiem pieejami ir „ Stronghold” pilieni, kas palīdz ari pret tārpiem. Pilienu smaka atbaida un nogalina blusas. Blusu siksniņu vai pilienus var iegādāties dzīvnieku aptiekās, tur var arī apjautāties par to pielietošanu.

Foto: feelgood.ua

Kad esat dzīvnieku apstrādājuši, vajadzētu ieliet spainīti ūdeni un klāt pieliet to pašu suņa pret blusu šampūnu un ar to izmazgāt visā dzīvoklī grīdas. Īpašu uzmanību pievērsiet grīdas šķirbām, līstēm, pagultēm, vietām, kur viss vairāk dzīvojās dzīvnieks. Ja jums dzīvoklī ir paklājs, tad paklāju vajadzētu kārtīgi ar putekļu sūcēju izsūkt, tā jūs sasūksiet visas blusu izdētas oliņas un neļausiet tām izšķilties.  Kā arī vajadzētu pacelt paklāju un kārtīgi izsūkt un izmazgāt grīdu zem tā, jo parasti zem paklājiem krājās putekļi un smiltis , tā ir lieliska vide blusu vairošanai. Kārtīgi izpuriniet un izmazgājiet dzīvnieka paklājiņus vai mājiņas, variet apsmidzināt ar to pašu šampūna ūdeni. To  noteikti vajadzētu izdarīt, lai dzīvnieks atkal neinficējas ar blusām.


Foto: nerik.info


Ja jums ir privāta māja un mājā vēl ir saglabājusies koka grīda ar lielām šķirbām, ieteikums to kārtīgi izsūkt un nokrāsot grīdu ar grīdas krāsu, lielāko uzmanību pievēršot šķirbām, tur vajadzētu uzklāt biezāku krāsas kārtu, kā arī nomainīt visas vecās grīdas līstes. Grīdu var izmazgāt ar terpentīnu(ļoti labs un efektīvs līdzeklis), sāls ūdeni, vai etiķa ūdeni. No dabas līdzekļiem efektīvas ir kalmes. Uztaisot no tām uzlējumu un samitrinot tajā lupatu, ar to var pārslaucīt dīvānus, aizkarus, sienas, tepiķus, spilvenus un segas, spraugas, visas vietas, kur varētu uzstūrēties blusas. Neaizmirsīsim, ka blusas var palekties līdz pat 1 metram.
Nevajadzētu pūst mājās „Kobru”, ja jums mājas ir mazi bērni vai dzīvnieki, arī jums pašiem tas var kaitēt. Ļoti labs un efektīvs līdzeklis ir „ Neostomazāns”, nopērkams veterinārajās aptiekās, pieejams ir gan pūšamā veidā, gan ūdenī šķīdināmais. Šīs līdzeklis ir pavisam nekaitīgs cilvēkiem, ļoti labs, ja jums ir mazi bērni vai mājas dzīvnieki.


Foto: whitehousepattaya.com

Ko darīt, ja tikāt sakosti?
Ja jūs tomēr tikāt sakosti, sākumā pārskatiet kārtīgi drēbes, izskatiet visas vīles un atrodiet vainīgo.  Katrs cilvēks blusas kodienu panes citādāk. Dažiem cilvēkiem tie var būt tikai sarkani punktiņi un neliela nieze, bet citiem cilvēkiem blusu koduma vieta var piepampt un sagādāt lielu diskomfortu. Ļoti jūtīgi pret blusu kodieniem ir mazi bērni. 
*Lai noņemtu pampumu, uz koduma vietas var uzlikt ledus gabaliņu, tas noņems pampumu, var koduma vietu pārsmērēt ar odekolonu vai spirtu.
* Lai noņemtu niezi, jūs variet sataisīt sodas ūdeni, iemērciet tajā vates tamponu un sasmērējiet koduma vietas. Vēl varat izmantot speciāli kukaiņu kodumiem paredzēto smēri "Fenistil gēls" vai veco-labo "Zvaigznīti".
 *Niezi labi noņem ābolu etiķis, sajaukts ar ūdeni 1:1, kā arī tas ātrāk veicina brūču sadzīšanu.
*Palīdz pret blusu kodumiem arī samalti pētersīļu, ceļmallapu vai pieneņu lapas. Samaltas un pieliktas pie koduma vietas. Kā arī var izmantot sīpolu, samaltu putriņā.

Foto: dabster.ru

Daži ieteikumi cīņā ar blusām
·       Profilakses pēc grīdas var mazgāt ar terpentīnu, ar kalmes uzlējumu, sāls un etiķu ūdeni, kā arī ar dzīvnieka pret blusu šampūnu.
·       Ar blusas oliņām cīnīties jums palīdzēs putekļu sūcējs.
Lai atbrīvotu paklāju no blusām, jums palīdzēs pavisam nekaitīgs līdzeklis. Sajauciet varamo sodu un sāli vienādās proporcijās un izberiet šo konsistenci uz paklāja. Kārtīgi ierīvējiet to visā paklājā, dariet to tik ilgi, kamēr vairs nevar     pamanīt. Atstājiet uz nakti un no rīta kārtīgi izsūciet paklāju. Tā jūs tiksiet vaļa no blusām un sāls noņems nepatīkamo paklāja smaku.
·       Blusām vēl nepatīk saimniecības ziepju smarža, lētais odekolons ar puķu smaržu, kampareļļa, skuju un eikalipta eļļas. Jūs variet sarīvēt saimniecības ziepes uz smalkās rīves un izšķīdināt siltā ūdenī, klāt pievienojot nedaudz terpentīna, un ar šo sajaukumu izmazgāt grīdas.
·       Ja jums ir balkons, to arī vajadzētu kārtīgi izmazgāt ar terpentīnu.
·       Blusas baidās no aukstuma, tamdēļ ar aukstuma atnākšanu, blusas pazūd līdz pavasarim.
·       Bieži mazgājiet grīdas, pārskatiet dzīvniekus, bieži izpuriniet grīdas paklājiņus pie ārdurvīm un pārslauciet koridoru. Cīnoties ar blusām izvēlaties sev tīkamāko veidu, bet neaizmirstiet par drošību. Īpaši jābūt piesardzīgiem, ja mājās ir mazi bērni.


Ja jums šīs raksts ir noderējis  iesakiet to arī saviem draugiem, nospiežot  zemāk uz norādītajām podziņām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru