pirmdiena, 2013. gada 7. oktobris

Ko darīt, ja piesūcās ērce?


Foto:burgas.bg
Ērce - zirnekļu kārtas kukainis, kurš barojās ar asinīm. Ērces kodiens ir pilnīgi nesāpīgs, jo viņas siekalas satur anestezējošo vielu. Pēc izskata ļoti maziņi, viņus ļoti grūti pamanīt. Parasti viņi ir melnā, brūnā, citrreiz ar sarkanu svītru apkārt vēderiņam. Ērces izmērs ir ~ 3 - 4 mm, lielāko daļu no tā sastāv ķermenītis un mazāko galva ar snuķīti ar, kuru viņa piesūcās.
Ērces slēpjas zālē un uz zemākiem krūmu zariem, viņiem patīk tumšas, mitras vietas lapu koku mežos .Kā ari var sastapt pilsētas parkos un zālē blakus ceļiem. Ērču aktivitāte sākās no aprīļa sākuma ,kad sāk sildīt saulīte, un turpinās līdz jūnija beigām. Pēc jūnija aktivitāte strauji samazinās, tas ir tāpēc, ka daudzas ērces mirst izlietojot savu barību vielas rezervi. Daudzi cilvēki uzskata ,ka ērces krīt no augšas uz leju, bet tā nav, jo bieži ērce piesūcās kaklā, plecos un galvā, tāpēc radies šāds iespaids. Neaizmirstiet ,ka ērces rāpo no apakšas uz augšu. Ērces ir ļoti mazkustīgas, viņas vairāk uzturas zāļu stiebra galotnē vai zemu krūmu lapotnē. Viņas parasti uzrāpjas 50 - 70 cm augstumā un tur pacietīgi gaida savu upuri. Garā zālē ērces jūtās aizsargātas no saules stariem un viņiem ir lielākas iespējas uzbrukumam.
Ērču tēviņi parasti kož, bet nepiesūcās (viņi ātri papildina savas barības vielas un ūdens rezerves un atkrīt). Piesūcās mātītes un var sūkt asinis pat līdz 10 dienām. Viņas apkārtmērs palielinās 100 reizes lielāks salīdzinājumā, kad viņa ir izbadējusies. Viņas nokrāsa paliek metāliski-pelēkā krāsā. Ērce pieķeroties savam upurim ilgi meklē sev vietiņu, kur piesūkties, tāpēc var paspēt to noņemt pirms viņa ir piesūkusies.


Ko darīt, ja tomēr ērce piesūcās?

Foto:healthtap
Sajust to ,ka ērce ir iekodusi gandrīz nav iespējams ,jo ērces siekala satur pretsāpju līdzekļus. Tamdēļ atnākot no meža vai pastaigas, obligāti jāpārbauda visu ķermeni ieskaitot galvu un viņu mīļākas vietas: kakls, paduses, rokas, mugura, krūtis, cirksnis, ausis, lāpstiņas un vietas, kur ir lielāks apmatojums.
Ja tomēr pārmeklējot sevi, atradiet piesūkušos ērci, nekrītiet panikā, saglabājiet mieru. Jebkurā gadījumā, ja piesūcās ērce, jāgriežas tuvākajā medicīnas iestādē, neskatoties uz to, ka esat potēti pret ērču encefalītu vai nē. Un, jo ātrāk jūs to izdarīsiet jo labāk! Izņemot ērču encefalītu ērces pārnēsā arī daudz citu slimību pret kurām nepotē ,piemērām, Laimas slimība. Cilvēkiem, kuri nav potēti, ievada pret ērču immunoglobulinu, kuru jāievada ne vēlāk kā trīs dienu laikā pēc koduma - tas nodrošinās aizsardzību pret slimību.
Ja ērce ir iekodusi, to var izvilkt paši ar saviem spēkiem. Izdarīt to vajadzētu pēc iespējas ātrāk, un tad griezties pēc medicīniskās palīdzības.

Kā pareizi izvilkt ērci?

Izplatītāka maldināšana ir, ka vajadzētu uzpilināt uz ērces eļļu un gaidīt, ka tā pati izlīdīs vai nosmaks. Neizlīdīs un nenosmaks viņa.
Jūs tikai pazaudēsiet dārgo laiku.

Foto:besthealth.bmj
1.     Satveriet ar pinceti ērci, cik vien tuvu varat pie viņas galviņas (satveriet tieši viņas galviņu, nevis viņas vēderiņu ,saspiežot viņas vēderiņu, jūs tikai izspiedīsiet ērces iekšējos orgānus savā brūcē), un ar apļveida kustībām cenšaties to dabūt laukā. Turiet pinceti stingri perpendikulāri koduma vietai. Uzmanīgi pagriežat ērces ķermeni apkārt asij,(griezt ērci var jebkurā virziena, bet galvenais tikai vienā virzienā) un izņemiet to ārā!
2.      Vēl ērci var izņemt ar diega palīdzību. Ar stingru diegu, cik vien tuvu ērces snuķītim, sasien mezgliņu, diegu galus ieteicams paplest katru savā virzienā, un kā propeilleri griezt pret pulksteņrādītāja virzienu - tādējādi ērce izskrūvējas no ķermeņa āra. Visu jādara ļoti uzmanīgi un ar lēnām kustībām, straujas kustības ir pilnīgi izslēgtas ,jo tās var saplēst ērci, kas pēc tam var izraisīt iekaisumu un sastrutojumu, un viņas galviņa paliks brūcē iekšā. Ja tā tomēr ir noticis, tad ar vates tamponu, kurš samitrināts spirtā, noslaukiet brūci. Pēc tam ar sterilu adatu (padedziniet adatu virs uguns) velciet galviņu āra tā kā parastu skabargu.
Foto:howtoremoveaticknow
Kad ērce ir izvilkta, ielieciet to stikla trauciņā, kurā iepriekš ielikta samitrināta ūdenī vatīte, un aizvediet to uz analīzēm. Pēc ērces izvilkšanas, sekojiet līdzi koduma vietai, ja pēc vairākām dienām parādās sarkans pleķis, paceļas temperatūra, jūs sākat baidīties no  gaismas, parādas izsitumi un jūsu pašsajūta pasliktinās, noteikti griežaties pie ārsta. Pēc desmit dienām obligāti vajadzētu uztaisīt asins analīzes ērču encefalītam, ja taisīsiet ātrāk, asinis neko neparādīs. Neskatoties uz to, ka pēc laboratorijas pārbaudes ērce nebija inficēta, tāpat vajadzētu pēc desmit dienām uztaisīt asins analīzes, jo ērces pārnēsā daudz citu slimību.

Foto:wallpaperdev

Kā pasargāt sevi no ērču kodieniem?

1.     Dodoties pie dabas vai uz mežu, vajadzētu vilkt apguļošas drēbes (triko bikses ,kurās iekšā ir ielikta apakškrekls un zeķes ir uzvilktas pa virsu triko biksēm )
2.     Virsdrēbēm jābūt gaišām, jo uz gaišām drēbēm viegli var pamanīt ērces. Virsdrēbēm jābūt ar slīdošu, gludu audumu, roku piedurknēm un bikšu galiem jāpieguļ pie ķermeņa, neradot spraugas, kur var ielīst ērce (ieteicams ar gumiju). Jāvelk gumijas zābakus, pārliekot bikses pāri zābakiem, un jāvelk virsjaka ar kapuci, kuru var jebkurā mirklī aizsiet (šis padoms ir domāts, ja jūs dodaties uz mežu).
3.     Nav ieteicams bez vajadzības staigāt pa garu zāli, brikšņiem, krūmājiem.
4.     Staigājot pa meža takām, bez vajadzības nekratiet, nelauziet un neatlokiet zarus, jo ar to jūs panāksiet tikai to, ka visa zara saturs ( arī ērces, kuras atrodas uz tiem) nonāk uz jūsu ķermeņa!
5.     Obligāti jābūt galvas sargam (cepure, lakats, kapuce).
6.     Kājām vienmēr jābūt piesegtām – nav ieteicam vilkt šortus.
7.     Garus matus ieteicams savākt (stingrā bizē) un paslēpt aiz cepures vai lakata.
8.     Pēc pastaigas pa mežu obligāti sevi ir jāpārbauda. KĀRTĪGI!!!
9.     Novilkt virsdrēbes un kārtīgi tās izpurināt, kā arī pārskatīt iekšējas drēbes,     matus, ķermeni utt.

 10.  Obligāti izķemmējiet matus ar smalku ķemmi. Ja atrodat ērci, kura nav iesūkusies, to obligāti vajadzētu sadedzināt! – Ērces ir ļoti dzīvīgas, saspiest viņu vienkārši nav iespējams.

 Ērce neiesūcas uzreiz, viņai nepieciešams ir no pusstundas līdz  vairākām stundām, lai atrastu piemērotu vietu, kur iesūkties, tas dod lielisku iespēju laicīgi šo rāpuli pamanīt un likvidēt.


SARGIET PAŠI SEVI UN SAVUS MĪĻOS!!! J



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru